Ultieme tips voor Rust, Ontspanning en Innerlijke Balans; STILTE

Gepubliceerd op 1 februari 2025 om 12:21

Het effect van de heilige stilte in het klooster.

Ik zal nooit vergeten hoe de eerste stiltemomenten in het klooster aanvoelde voor mij. Ik vond de stilte enorm confronterend en interessant, helend en onrustig.

De stilte duurde eeuwen, die 5-minuten, maar het vloog voorbij.

Ik vond het saai en ervaarde weerstand, maar voelde ook dat er vanalles in mij aan het gebeuren was en merkte dat ik er rustig van werd. 

Kortom; de stilte kan van alles in je binnenste losmaken!

 

In het begin dan de stilte echt lastig zijn, want het brengt je in contact met je binnenwereld. Met je gedachtes, je oordelen, je onzekerheden, twijfels, maar ook met lastige emoties die je misschien wel diep hebt weggestopt. Met angsten op de achtergrond aanwezig zijn. 

 

Dit kan in de stilte allemaal naar boven komen drijven. Zo ervaarde ik dit ook, toen ik iedere morgen een kwartier ging zitten in mijn stoel. Soms gebeurde er helemaal niets en voelde het fijn, die stille stilte, maar vaak genoeg kwamen er zoveel gedachtes en emoties naar boven dat ik het liefst op wilde staan en mij wilde laten afleiden. Maar ergens voelde ik dat dit nodig was, dat het goed was en de stilte mij iets te zeggen had. 

Dus ik hield vol, voelde en bleef erbij...bij de stilte.

En....

... het werd met de tijd gemakkelijker, fijner en leverde mij enorm veel op. 

Inzichten in mijzelf, ervaringen met God, de natuur begon veel meer tot mij te spreken, mijn zintuigen namen meer en dieper waar. 

Maar, de stilte heeft oefening nodig, soms moeite en doorzettingsvermogen. 

Want, laten we eerlijk zijn: stilte is tegenwoordig een schaars goed. Als je niet wakker wordt met een blèrende wekker, dan is het wel je telefoon die piept, je kinderen die je naam eindeloos herhalen of je eigen gedachten die een marathon rennen. Geen wonder dat je soms snakt naar rust! Maar hoe vind je die in een wereld vol lawaai en verwachtingen?

 

Waarom Benedictijnen stilte zo belangrijk vinden

In Benedictijnse kloosters is stilte geen ongemakkelijke leegte die gevuld moet worden, maar een manier om dieper te luisteren. Niet alleen naar God, maar ook naar jezelf. De Regel van Benedictus (een soort handleiding voor monniken) benadrukt het belang van ‘luisteren met het oor van je hart’.

En laat ik eerlijk zijn: dat lukt een stuk beter als ik niet tegelijkertijd mijn boodschappenlijstje aan het maken ben, de vaatwasser aan het uitruimen ben en tegelijkertijd mijn appjes zie binnenkomen.

 

Stilte in een klooster is niet bedoeld als een verstikkend zwijgen, maar als een ruimte waarin je echt aanwezig kunt zijn in het moment. Het helpt monniken (en jou!) om uit de constante stroom van prikkels te stappen en weer aandacht te krijgen voor wat er echt toe doet.

 

Wat stilte doet met je zenuwstelsel?

Zie je eigen zenuwstelsel eens voor je als een overwerkte secretaresse die constant telefoontjes beantwoordt, e-mails verwerkt en haar koffie koud laat worden en nog een lange to-do lijst af te werken heeft.

Deze secretaresse heeft dringend een pauze nodig!

En dat is precies wat stilte doet. Het activeert het parasympathische zenuwstelsel, oftewel de ‘rust en herstel’-stand van je lijf. Dit betekent:

  • Minder stresshormonen (dag adrenaline, hallo ontspanning!)

  • Lagere hartslag en bloeddruk

  • Betere focus en creativiteit

Even een moment van stilte nemen is dus niet alleen lekker, het is pure noodzaak als je niet als een opgefokte kip door het leven wilt gaan!!

En zeg nou zelf, da's soms een hele uitdaging. 

Want het leven kan soms hectisch zijn en er kunnen allerlei factoren zijn waardoor je agenda bomvol staat. Je werk vraagt je aandacht, je ouders, je vriendinnen, maar ook je huis vraagt om opruimen, boodschappen en vergeet niet alle andere zaken die om aandacht vragen zoals; je vakantie plannen, die mailtjes die nog op antwoord wachten, je auto die voor een apk-keuring moet en de afspraak die je nog wilt maken bij de kapper. 

En zo gaat het snelle leven voort en voel je je druk, gehaast en geleefd en raak je uit het zicht wat je écht belangrijk vind in het leven.

Stilte als je geheime superkracht

Stilte is geen luxe, maar een levensstijl die je meer rust, focus en verbinding brengt – met God, met jezelf en met de mensen om je heen. En weet je wat het mooiste is? Hoe meer je oefent met stilte, hoe minder overweldigend de wereld voelt.

Dus, probeer het eens: zet die notificaties uit, adem diep in en gun jezelf een moment van heilige rust. Je zult versteld staan van wat je hoort als je even niets zegt.

Wie weet, misschien ga je zelfs genieten van die stilte. En onthoudt...leg de lat niet te hoog voor jezelf. Geniet van ieder moment dat je de stilte en rust ervaart die je zo nodig hebt om te kunnen genieten van het leven!